Jos Spanbroek

De bedenker en grondlegger van De Spelerij in Dieren is verwonderaar, uitvinder, dromer en levenskunstenaar Jos Spanbroek (1937). Al zo lang hij zich kan herinneren stelt Jos zichzelf vragen over allerlei dingen die hij ziet.

‘Hoe kan dat eigenlijk?’, ‘Hoe werkt dat dan?’, ‘Waarom is dat zo?’, ‘Wat gebeurt er als we het op z’n kop zetten?’. Dat soort vragen dus. Vragen waar vaak niemand antwoord op weet. Voor Jos steevast het sein om zelf op onderzoek uit te gaan.

Jos is nieuwsgierig geboren en nieuwsgierig gebleven. Niets is vanzelfsprekend voor hem. Wel staat voor hem één ding als een paal boven water: de behoefte om te spelen, om op ontdekking te gaan, zit in iedereen.

Soms zit die behoefte wat weggestopt, omdat mensen het raar vinden om speels te zijn zo gauw je ouder dan 18 bent. Of advocaat bent. Directeur bent van een groot bedrijf.


Maar ook volwassenen, zelfs de advocaten en directeuren, herkennen dat fijne gevoel om volledig op te gaan in spel, verwondering en verbazing.

Dat gevoel komt geheid naar boven, zo gauw je deze ongewone locatie in Dieren betreedt. De gekke installaties die Jos heeft gemaakt lijken nergens op, maar zitten heel vernuftig in elkaar.

Hun constructies zijn als geraamtes: je ziet precies hoe de onderdelen met elkaar verweven zijn. Hoe als je hieraan draait, dat onderdeel in beweging komt. Zien hoe iets wérkt fascineert oneindig.

En zelf iets maken dat werkt, is misschien wel het mooiste dat er is. Ook, en nog steeds, voor Jos.

Missie

De Spelerij – De Uitvinderij wil bezoekers, jong en minder jong, (weer) laten terugvallen op hun verbeelding. En op hun zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en vindingrijkheid. Dat doen we door de kaders, de vaste lijnen, de grenzen en ander ‘vastigheden’ los te laten en jou in het diepe te gooien. Niet letterlijk natuurlijk, maar we vullen niets voor je in. Je mag het hier helemaal zelf uitzoeken. En uitvinden, ontdekken, achterhalen en oplossen.

De Spelerij – De Uitvinderij wil bezoekers verbinden door kunst. Want dat is wat je hier aantreft en zelf creëert: kunst gemaakt van sloopmaterialen. Klinkt raar? Dat is het ook. De raarste dingen zie je hier. En maak je hier. Maar die rare dingen doen iets met je wanneer jij er iets mee doet. Ze gaan bewegen, maken vreemde geluiden, brengen andere rare dingen in beweging. Ze zetten je aan het denken, maken je aan het lachen en laten je versteld staan. Precies zoals kunst bedoeld is.

De Spelerij – De Uitvinderij wil jou laten zien wie je óók bent. En wat je nog méér kunt, naast de dingen waar je nu al goed in bent. Want in iedereen zit een maker. Ook in jou.