Over De Spelerij

De bedenker en grondlegger van De Spelerij in Dieren is verwonderaar, uitvinder, dromer en levenskunstenaar Jos Spanbroek (1937). Al zo lang hij zich kan herinneren stelt Jos zichzelf vragen over allerlei dingen die hij ziet.

‘Hoe kan dat eigenlijk?’, ‘Hoe werkt dat dan?’, ‘Waarom is dat zo?’, ‘Wat gebeurt er als we het op z’n kop zetten?’. Dat soort vragen dus. Vragen waar vaak niemand antwoord op weet. Voor Jos steevast het sein om zelf op onderzoek uit te gaan.

Kinderen op de glijbaan
Spelen in De Spelerij

Jos is nieuwsgierig geboren en nieuwsgierig gebleven. Niets is vanzelfsprekend voor hem. Wel staat voor hem één ding als een paal boven water: de behoefte om te spelen, om op ontdekking te gaan, zit in iedereen.

Soms zit die behoefte wat weggestopt, omdat mensen het raar vinden om speels te zijn zo gauw je ouder dan 18 bent. Of advocaat bent. Directeur bent van een groot bedrijf.

Maar ook volwassenen, zelfs de advocaten en directeuren, herkennen dat fijne gevoel om volledig op te gaan in spel, verwondering en verbazing.

Dat gevoel komt geheid naar boven, zo gauw je deze ongewone locatie in Dieren betreedt. De gekke installaties die Jos heeft gemaakt lijken nergens op, maar zitten heel vernuftig in elkaar.

Hun constructies zijn als geraamtes: je ziet precies hoe de onderdelen met elkaar verweven zijn. Hoe als je hieraan draait, dat onderdeel in beweging komt. Zien hoe iets wérkt fascineert oneindig.

En zelf iets maken dat werkt, is misschien wel het mooiste dat er is. Ook, en nog steeds, voor Jos.

Figuurzagen in De Spelerij

Ontdek meer

Kinderfeestje

De Spelerij is bij uitstek geschikt voor het houden van feestjes, waarbij u (klein)kinderen wilt uitnodigen. Het is een plek voor jong en oud.

Broodjes bakken

Als lunch kun je zelf stokbroodjes bakken. Je kunt de broodjes vullen met jam, hagelslag of muisjes. Dit kost € 4,- p.p. inclusief limonade.

Techniek arrangementen

Midden in De Spelerij staat het grootste technieklokaal van Nederland: De Uitvinderij. In dit lokaal kunnen groepen aan het werk met verschillende materialen en apparaten.

Share: