Techniek arrangementen

Kennis laten maken met techniek

Ontdekkend en onderzoekend leren: dat is waar De Uitvinderij voor staat. In het grootste technieklokaal van Nederland kunnen leerlingen zélf aan de slag met verschillende materialen en machines. Figuurzagen, piepschuim snijden, stansen en meer: iedere leerling wordt uitgedaagd op zijn eigen niveau. Onze techniekarrangementen zijn geschikt voor leerlingen vanaf de middenbouw (groep 5). Leerlingen vanaf de bovenbouw (groep 7 en 8) en leerlingen van de brugklas mogen hun gang gaan in de metaalwerkplaats. Hier kunnen ze met plaatstaal aan de slag en lassen ze zelfstandig de mooiste creaties.

Verschil tussen schoolreis en techniekproject

De programma’s van de techniekprojecten verschillen op een aantal punten van de programma’s voor schoolreisjes. Zo is technieklokaal De Uitvinderij tijdens een techniekproject exclusief voor jouw groep geopend. Leerlingen hebben De Uitvinderij dus helemaal voor zichzelf en hoeven de werkplaats niet te delen met kinderen van andere scholen.

Tijdens de techniekarrangementen geldt er een extra lange verblijftijd in De Uitvinderij. Hierdoor hebben leerlingen alle tijd om zich te verdiepen, te verbreden of hun werkstuk te verbeteren. Omdat tijdens de techniekprojecten alle aandacht uitgaat naar leren door te doen is het spelen in De Spelerij achterwege gelaten. In De Uitvinderij kan elke leerling zich optimaal ontwikkelen. Daarom zijn de techniekgroepen nooit groter dan zestig leerlingen. Zo krijgt elke leerling de aandacht die hij verdient om zijn mooiste werkstuk te maken.

Ontdekkend leren

De Uitvinderij heeft diverse programma’s voor verschillende groepen. Onder de professionele begeleiding van onze medewerkers werken de leerlingen aan hun schoolopdracht. De nadruk hierbij ligt op zelf ervaren, kennismaken met techniek en ambacht, samen bouwen, eigen ideeën bedenken én de eigen creativiteit ontdekken.

Uw collega ook enthousiast maken? Print hier ons aanbod

Kosten

De kosten van de techniekarrangementen zijn inclusief de begeleiding door onze ervaren medewerkers en het gebruik van de machines en materialen.

Ons aanbod

Lessenserie Techniek

Tijdens de lessenserie Techniek maken leerlingen kennis met verschillende technieken. We werken toe naar het realiseren en perfectioneren van een zelfbedacht ontwerp. Deze lessen kunnen wij in overleg met de school laten aansluiten op elk gewenst thema. 

Aantal technieklessen in De Uitvinderij

Het programma van de lessenserie Techniek bestaat uit minimaal vier bezoeken aan technieklokaal De Uitvinderij. In de eerste les maakt de leerling kennis met de verschillende technieken en materialen. De eerste kennismaking is eigenlijk een inspiratiesessie voor de leerling: wat wil hij zélf maken? In de vervolglessen zal de leerling dit in De Uitvinderij daadwerkelijk gaan realiseren en verbeteren.

Techniek voor middenbouw en bovenbouw

Tijdens de lessen in De Uitvinderij draait het om ontdekkend en onderzoekend leren. Leerlingen ontdekken materialen en technieken en gaan op zoek naar oplossingen om hun eindproduct te realiseren. 

Probleemoplossend werken

Het mooie is dat er gaandeweg vragen ontstaan waarop de leerling niet direct een antwoord weet. En toch zullen er bij hem ideeën rijzen over een mogelijke oplossing. Daar weten onze medewerkers wel raad mee. In plaats van het geven van een antwoord op het ontstane probleem, activeren zij de leerling om zelf een oplossing te bedenken en uit te voeren. Het uiteindelijke doel is niet eens een werkend eindproduct, maar de weg om daar te komen. 

Lees het volledige programma met de leerdoelen en kerndoelen

Jonge uitvinders

In het techniek arrangement Jonge uitvinders staat het ontdekken van techniek centraal voor leerlingen van groep 5 en 6. Na de uitleg van een medewerker van De Uitvinderij over de werking van de verschillende machines en de bijbehorende materialen gaan leerlingen zélf aan de slag met techniek ontdekken en onderzoeken. En vooral met creatief zijn. Piepschuim, papier, hout en andere materialen en bijbehorende machines staan tot hun beschikking. Met dit techniekarrangement zullen leerlingen zich een echte uitvinder voelen.

 • Basisonderwijs: groep 5 & 6
 • Duur: 2,5 uur werken in De Uitvinderij
 • Kosten: €10,- p.p.

Boekingsperiode: oktober t/m maart

Lees het volledige programma met leerdoelen en kerndoelen

 

Meesterlijk met metaal

Het techniek arrangement Meesterlijk met metaal is bedoeld voor leerlingen van groep 7 en 8 en leerlingen in de brugklas. In dit techniekarrangement staat het werken met metaal centraal. In de metaalwerkplaats van technieklokaal De Uitvinderij krijgen leerlingen en hun begeleiders uitleg over de verschillende machines zoals uithoekscharen, kantbanken en puntlasapparaten. Gedurende 2,5 uur kunnen de leerlingen naar eigen inzicht werken met machines en de aangeboden materialen. Uiteraard gaan alle kunstwerken ook mee naar school.

 •  Basisonderwijs: Groep 7 & 8* en de brugklas
 • Duur: 2,5 uur werken in de metaalafdeling van de Uitvinderij
 • Kosten: €10,- p.p.
 • Boekingsperiode: oktober t/m maart. Maximaal 60 leerlingen per dagdeel

*In de periode september t/m januari is dit programma niet voor groep 7 beschikbaar.

Lees het volledige programma met leerdoelen en kerndoelen

 

De Spelerij

Kermisattractie bouwen

In het techniek arrangement Kermisattractie bouwen staan overbrengingstechnieken en creativiteit centraal. Na een uitleg over de mogelijkheden van techniek in De Spelerij gaan de leerlingen aan de slag in de metaalwerkplaats van technieklokaal De Uitvinderij. Hier leren ze in 1,5 uur over de werking van metaalmachines en het staalmateriaal waarmee ze hun eigen kunstwerk mogen maken. Daarna krijgen ze de opdracht voor de middag: bouw samen een bewegende kermisattractie.

In De Spelerij gaan ze op zoek gaan naar de verschillende overbrengingstechnieken (bijvoorbeeld tandwielen of haakse overbrengingen) die ze eventueel kunnen gebruiken in hun eigen attractie. Tijdens de ontwerp- en bedenktijd wordt de zelf meegenomen lunch gegeten. Na de lunch gaan ze samen bouwen aan hun attractie. Hiervoor wordt ongeveer drie uur uitgetrokken. Natuurlijk mag de attractie mee naar huis worden genomen.

  • Basisonderwijs groep 8 en brugklassen
  • Duur: 6 uur
  • Kosten €16,- p.p.
  • Beschikbaarheid: oktober t/m maart. Maximaal 60 kinderen per dag

Lees het volledige programma met leerdoelen en kerndoelen

Techniek in de stad

Het techniek arrangement Techniek in de stad draait om samenwerken, creativiteit en techniek. Leerlingen worden uitgedaagd om in groepsverband een stad te bouwen. Figuurzagen, piepschuim snijden en werken met diverse andere materialen: dit alles en meer komt aan bod.

Na een uitleg in De Uitvinderij over de verschillende materialen en machines gaan leerlingen aan de slag om volgens een gegeven opdracht samen een echte stad te bouwen. De groep wordt in kleine groepen opgedeeld die elk hun onderdeel bouwen. Dat kan een wolkenkrabber met werkende lift zijn, maar ook een werkende ophaalbrug of een ingenieus wegennet. Aan het eind presenteert elke groep zijn onderdeel en gaat de stad mee terug naar school.

 • Basisonderwijs: groep 5 & 6*
 • Duur: 2,5 uur werken aan de opdracht
 • Kosten: €10,- p.p.
 • Boekingsperiode: oktober t/m maart

*In overleg kan deze opdracht ook gedaan worden met de groepen 7 en 8. In de periode van september tot januari is deze opdracht zeer geschikt voor groep 7.    

Lees het volledige programma met leerdoelen en kerndoelen

 

Verschillende technieken

Metaal

Ben je 10 jaar of ouder, dan kun je ’s middags in de metaalafdeling aan de slag. Eerst krijg je een speciale uitleg en dan kan het buigen, knippen, stansen, walsen en puntlassen starten!

Verfmachine

Je vriend of vriendin laat de ton draaien, jij spuit de verf op het papier en dan laat je de spettertekening drogen in de magnetron.

Figuurzagen

Je tekent wat je uit wilt zagen op je plankje. Knop aan en zagen maar. Misschien nog schuren, boren of schilderen en je kunstwerk is klaar.

Masker maken in De Uitvinderij

Stansen

Ben je klaar met de verfmachine? Dan kun je van de spetter-tekening bijvoorbeeld een masker, een doosje of letters maken.

Plexiglas buigen in De Uitvinderij

Plexiglas

Leg je plexiglas op een buigbalk, voet op het pedaal en na 100 tellen is het strookje zacht en kun je de mooiste sleutelhangers buigen.

Piepschuim

De leukste werkstukken en bootjes, die je in het water kunt proberen, kun je met het warme draadje uitsnijden.

Maak hier uw reservering

Algemene gegevens
Techniek arrangement
Gewenst datum en tijd

Share: