Theater van De Spelerij

Pom en de sleutel naar geluk

Een belangrijk onderdeel van de schoolreis is de theatervoorstelling. Een moment voor de jongste kinderen om even rustig te gaan zitten, en zich te laten inspireren. Dit jaar is het Yvon Hollander die een geweldig leuke, muzikale voorstelling heeft gemaakt: Pom en de sleutel naar geluk.

Wie is Pom? Pom is een meisje dat woont op een afvalberg. En nee: dat is niet zielig. Ze is er hartstikke gelukkig. Van de spullen die anderen hebben weggegooid heeft ze een eigen wereld gecreëerd, vol vriendjes en wonderlijke figuren. In de ogen van ‘gewone’ mensen moet Pom echter geholpen worden. Want hoe zij leeft, dan kan toch helemaal niet! Pom moet haar plekje verlaten om te leren hoe het wél hoort in het gewone leven.

Dat klinkt niet zo vrolijk, hè? Maar het loopt goed af voor Pom, zelfs beter dan ze zelf had verwacht. Hoe? Dan moet je natuurlijk zelf komen bekijken!

Pom op school

Waarom Pom en de sleutel naar geluk zo’n geschikte voorstelling is voor kinderen van 4 tot 7 jaar? Vanwege de uiteenlopende elementen die in de klas mooie gesprekken kunnen opleveren. Bijvoorbeeld over hoe het kan dat de ene persoon iets als afval ziet terwijl het voor een ander juist een schat is. Maar ook: hoe geef je je eigen leven vorm, los van de verwachtingen van anderen? Eigen wijsheid, zelfredzaamheid, hergebruik van materialen: leuk om te horen hoe jouw leerlingen denken over deze zaken die, verrassend genoeg, gelinkt zijn aan elkaar.

Met de klas naar het theater

De groepen worden door een medewerker van De Spelerij opgehaald bij de garderobe. Daar blijven ook de tassen en eventuele eet- en drinkwaren achter. Een leerkracht krijgt een plattegrondje van het theater en gaat vervolgens met de kinderen naar binnen. De leerkrachten en eventuele begeleiders gaan bij voorkeur verspreid door de zaal tussen de kinderen zitten. De voorstelling duurt ongeveer drie kwartier.

Let op: zorg ervoor dat iedereen voor de voorstelling naar het toilet is geweest!

Techniek met lesbrief

Bij de voorstelling hoort ook een voorbereiding, opdracht tijdens de schoolreis en na afloop in de klas. U kunt hier de lesbrief downloaden, de bijpassende video-instructie voor in de klas.

Over Yvon

De roots van Yvon liggen in muziek en straattheater. Ze heeft haar sporen als entertainer ruimschoots verdiend met haar gezelschap Adorabel, waarmee ze al twintig jaar lang optredens over de hele wereld verzorgt voor uiteenlopende gezelschappen. De rode draad in haar werk is een grote betrokkenheid bij mens en planeet.

Yvon is een idealist die de ogen niet sluit voor de werkelijkheid. Vanuit een creatieve, intelligente insteek weet ze anderen, jong én oud, telkens aan het denken te zetten. Het is haar manier om een steentje bij te dragen aan een betere wereld: via komische, inspirerende en ontroerende performances.