Laat je verwonderen met onze interactieve theatervoorstellingen

Pom en de zoektocht naar talent

Pom voelt zich helemaal thuis op De Spelerij. Tijdens haar vorige avontuur met de tijdreismachine heeft ze mooie dingen ontdekt en samen met andere kinderen verrassende levenslessen geleerd. In de werkplaats van De Spelerij kan ze zich dan ook helemaal verliezen in knutselen, ontdekken en repareren. Vooral dat laatste vindt Pom leuk: voorwerpen die kapot zijn een nieuw leven geven. Net zoals Jos, de uitvinder van De Spelerij, dat deed. Omdat Pom nu ook de theaterdieren verzorgt, is ze uitgegroeid tot de dokter van De Spelerij. Alles dat piept, kraakt, kapot is of waarvan niet duidelijk is wat er mis mee is, knapt Pom weer op. Maar de uitdaging waar ze nu voor staat, die is wel heel bijzonder!

Eng of zielig?

Tobie de spin lijkt ziek te zijn. Nu is Tobie niet zomaar een spin, maar de allergrootste spin die Pom ooit heeft gezien. Eerst vindt ze het beetje eng, want spinnen… brrr! Maar als ze goed kijkt en luistert met haar speciale stethoscoop, vindt ze hem eigenlijk heel zielig. Alle spinnendingen die normale spinnen doen, durft Tobie niet. Hij is overal bang voor! Beestjes vangen om te eten, dat vindt-ie hartstikke zielig. Een web bouwen? Hij heeft geen idee hoe dat moet. Klimmen? Onmogelijk, want hij heeft hoogtevrees. En ondanks zijn acht ogen ziet-ie heel slecht. Wat een gekke spin. 

Pom geeft echter niet op. Ze laat zich niet foppen door zijn uiterlijk en al zijn gebreken en angsten. En dat is maar goed ook, want zo komt ze erachter dat Tobie niet ziek is, maar gewoon een beetje anders. Hij heeft namelijk een heel speciaal talent. Tobie is steengoed in… Ja, daarvoor moet je de theatervoorstelling zelf komen bezoeken. We beloven je: het is iets dat je nooit had verwacht van een spin. Iets héél liefs! Kom je gauw kijken waar Tobie een kampioen in is?

Pom op school

Waarom Pom en de zoektocht naar talent  zo’n geschikte voorstelling is voor kinderen van 4 tot 7 jaar? Vanwege de uiteenlopende elementen die in de klas mooie gesprekken kunnen opleveren. Spelenderwijs laat Pom zien dat ergens bang voor zijn heel menselijk is. En dat je zelf wat aan je angst kunt doen. Niet door weg te rennen, maar door op onderzoek uit te gaan. Want ook Pom zet door en ontdekt iets moois dat haar leven verandert.

Eigen wijsheid, moed en talent, verder kijken dan wat je op het eerste oog ziet… Het zijn mooie thema’s om samen met de leerlingen over door te praten, nog lang na de voorstelling.

Met de klas naar het theater

Een medewerker van De Spelerij haalt de groepen op bij de garderobe. Daar blijven ook de tassen en eventuele eet- en drinkwaren achter. Een leerkracht krijgt een plattegrondje van het theater en gaat vervolgens met de kinderen naar binnen. De leerkrachten en eventuele begeleiders gaan bij voorkeur verspreid door de zaal tussen de kinderen zitten. De voorstelling duurt ongeveer drie kwartier.

Let op: zorg ervoor dat iedereen voor de voorstelling naar het toilet is geweest!

Techniek met lesbrief

Bij de voorstelling hoort ook een voorbereiding en na afloop in de klas een opdracht. U kunt de lesbrief downloaden: De lesbrief volgt nog. De bijpassende video is ook nog in de maak.

Kleine uitleg van kopieerblad 1 volgt

Kleine uitleg van kopieerblad 2 volgt

Over Yvon en Natasja

De makers van Pom en de grote verrassing hebben theater in hun bloed zitten. Voor de zussen Yvon en Natasja Hollander vormden toneel, verkleden en acteren het decor van hun jeugd. Hun liefde voor theater komt onder andere tot uiting via hun gezelschap Adorabel waarmee ze al ruim twintig jaar lang optredens over de hele wereld verzorgen voor uiteenlopende gezelschappen. De rode draad in hun werk is een grote betrokkenheid bij mens en planeet. Vanuit een creatieve, intelligente insteek weten ze anderen, jong én oud, telkens aan het denken te zetten. Het is hun manier om een steentje bij te dragen aan een betere wereld: via komische, inspirerende en ontroerende performances.

Het talent van Tobie (en Marlies)

Tobie de spin is gemaakt door kunstenaar en kunstdocent Marlies Nillesen. Haar missie is mensen te enthousiasmeren voor het maken en creëren. Om verbindingen te leggen tussen mensen en, in dit geval, ‘dieren’. Marlies heeft namelijk iets met spinnen en ziet deze beestjes als haar nuttige vriendjes. Ze vindt het heel zielig voor spinnen dat mensen zo bang voor ze zijn. Dat verdienen ze niet, want volgens Marlies zijn ze gewoon heel lief! Daarom heeft ze Tobie een bijzonder talent meegegeven en hoopt ze dat hij mensen iets kan leren. Misschien ook jou wel!